Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on sty 29, 2014 in Kulinaria | 0 comments

Kuchnia grecka

Grecja to kraj, który charakteryzuje się cudownym słońcem i pięknym morzem. Jednak dla greka oprócz tych rzeczy bardzo ważne jest spożywanie posiłków, podczas których spotykają się grona przyjaciół. Spotkania takie odbywają się przeważnie wieczorami, kiedy to właśnie Grecja budzi się do życia. Właśnie, dlatego grecka kuchnia jest tak bardzo ważna. W Grecji posiłku są bardzo obfite, jednak nie skomplikowane. Kuchnia grecka charakteryzuje się tym, że spożywa się tam bardzo duże ilości mięsa, jest to przede wszystkim mięso wołowe i jagnięce.12 Podstawowym daniem mięsnym, jakie zostaje przygotowywane w kuchni greckiej jest musaka, w skład, której wchodzą warzywa takie jak pomidory, bakłażany oraz ser żółty i główny składnik, czyli mięso. Grecja słynie również z wielu odmian sałatek z serem feta chociażby najbardziej rozpowszechniona sałatką horiatiki oraz z oliw i oliwek. Dania w kuchni greckiej obfitują w wiele przypraw między innymi w oregano, której jest podstawą owe kuchni oraz w rozmaryn, cząber, mięta i tymianek. W Grecji popularnym deserem jest baklava i ciasteczka kadaifi oraz chałwa. Desery te są bardo słodkie i tłuste a to za przyczyną składników, które wchodzą w ich skład są to między innymi miód albo syrop cukrowy sezam i orzechy.