Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on sie 19, 2020 in Kulinaria | 0 comments

Królowa sałatek

Idealna przekąska

Sałatka jarzynowa, kaczy żer, sałatka warzywna – tak określana jest sałatka, która często króluje na świątecznym stole w domach wielu Polaków. Chociaż nazwy są różne, to składniki pozostają te same, a smak jest obłędny. Sałatka jarzynowa to idealny dodatek do mięs, kanapek i wielu dań. Warto zrobić ją nie tylko w święta, ale również od czasu do czasu bez okazji.

Prosty przepis

Sałatkę jarzynową można zrobić szybko, łatwo i przyjemnie, a jej smak zawsze jest doskonały. Nie potrzebujesz do tego wielkich zdolności kulinarnych, potrzebny ci tylko łatwy przepis. Do przygotowania sałatki potrzebujesz:
– 4 ziemniaki
– 4 jajka
– 3 ogórki kiszone
– 1 marchewka
– kilka plastrów cebuli
– 1 jabłko
– puszka zielonego groszku
– szklanka majonezu
– duża łyżka musztardy
– szczypta soli i pieprzu
Te składniki tworzą idealne połączenie w formie pysznej jarzynowej sałatki. Jej przygotowanie zacznij od umycia ziemniaków i marchewki oraz ich ugotowania w osolonej wodzie. Gdy warzywa już się zagotują poczekaj aż się ostudzą, a następnie obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miski. Jajko ugotuj na twardo, pokrój w kostkę i dodaj do miski, w której są marchewki i ziemniaki. Pokrój resztę składników w drobną kostkę i dodaj do miski. Całość dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez i dokładnie wymieszaj. W razie nieodpowiedniego smaku dopraw, albo dodaj składniki których brakuje. Na pewno nie będzie to dla ciebie problemem, ponieważ każdy zna smak tej pysznej sałatki.

Podsumowanie

Sałatka warzywna to ulubione danie dużej ilości Polaków. Nic dziwnego, jest łatwa w przygotowaniu, pożywna i bardzo dobra. Nawet jeśli nie masz rozbudowanej wiedzy kulinarnej jej przygotowanie nie powinno być dla ciebie problemem. Pamiętaj, że nie musi to być jedynie sałatka świąteczna. Warto przygotować ją czasami bez żadnej okazji i cieszyć się jej smakiem częściej, niż dwa razy w roku. Sałatka warzywna to idealny dodatek do wielu potraw, ale może być także z powodzeniem potrawą główną na wiele okazji.