Kuchnia chorwacka
Chorwacja to kraj, który może się poszczycić wieloma rzeczami, ale turystów do odwiedzenia tego kraju przyciągają piękne widoki, na które składa się między innymi cudowne, kryształowe morze koloru turkusowo – granatowego oraz białe skały, które wznoszą się ponad morzem. Chorwacja oprócz tak pięknych widoków może się poszczycić jeszcze jednym istotnym elementem, którym jest kuchnia, która korzenie posiada z czasów prehistorycznych oraz antycznych. Najczęstszą formą, jaka jest wykorzystywana przy przygotowywaniu potraw jest grillowanie oraz pieczenie mięsa na ruszcie oraz w żarze. W kuchni chorwackiej można zasmakować bardzo smacznie przyrządzonych mięs, których jakość jest bardzo wysoka (cena również) a szczególności jest to jagnięcina oraz dziczyzna. Chorwacja to nie tylko mięsa, ale przede wszystkim wszelkiego rodzaju owoce morza oraz ryby. Potrawy zarówno z ryb jak i z owoców morza przyrządzane są na wiele różnych sposobów i można ich spróbować w każdym zakątku tego kraju. Popularnymi daniami, które należy spróbować będąc w Chorwacji są gulasz rybny oraz ostrygi przyrządzane na wiele sposobów.