Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on lis 30, 2017 in Kulinaria | 0 comments

Dlaczego warto jeść kaszę? Niepalona kasza gryczana, kasza jaglana na odchudzanie

Przechodząc na dietę odchudzającą, większość osób rezygnuje z ziemniaków czy też makaronów i zwraca większą uwagę na rośliny strączkowe, ryż czy też kasze. Produkty tego typu doceniane są ze względu na swoje walory smakowe, szerokie zastosowanie, ale również właściwości prozdrowotne. Niepalona kasza gryczana, kasza bulgur, kasza jaglana na odchudzanie są niezwykle często polecane. Szczególnie ta ostatnia ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie, a pod względem wartości odżywczych można porównywać ją z kaszą gryczaną.

 

Ponadto, jest cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka i jednocześnie ma mało skrobi. Co ważne, wśród wszystkich rodzajów kasz to właśnie jaglana wykazuje najwyższą zawartość żelaza, miedzi oraz witamin z grupy B: B1, B2 oraz B6.

To produkt lekkostrawny i polecany osobom uczulonym na gluten, bowiem kasza jaglana jest kaszą bezglutenową. Wykazuje ponadto właściwości antywirusowe, a także niweluje stan zapalny błon śluzowych, stanowi bowiem doskonałe domowe lekarstwo stosowane w przypadku kataru. Jest też bogata w krzemionkę oraz witaminę E, dlatego ma doskonały wpływ na skórę, włosy oraz paznokcie.