Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on sty 29, 2014 in Kulinaria | 0 comments

Kuchnia indyjska

W skład kuchni indyjskiej wchodzą nie tylko potrawy przyrządzane w Indiach, lecz również dania z kuchni hinduskiej. Na potrawy przyrządzane w Indiach bardzo duży wpływ ma religia.3 To właśnie religijność mieszkańców tego kraju sprawia, w jaki sposób podchodzą oni do spożywania codziennych posiłków. Posiłki są przygotowane a następnie spożywane z dużym szacunkiem dla potraw, które są darem bogów natomiast atmosfera, jaka panuje podczas ich spożywania jest poważna oraz pełna skupienia. Natomiast cechą, która charakteryzuje kuchnie Indii jest zastosowanie wielu różnorodnych przypraw, które podkreślają smak potrawy lub nadają mu nową orientalną nutę. Głównymi składnikami wykorzystywanymi w kuchni indyjskiej są ryż, jako podstawowy składnik wielu dań, warzywa, groch, soczewica oraz wszelkiego rodzaju owoce. Natomiast z mięs popularne są baranina, jagnięcina, mięso kozie, drób. Mięsa wołowego w Indiach się nie spożywa ze względu na religie. Przyprawy, które są popularne w Indiach to curry, czarnuszka, imbir, gałka muszkatołowa, czarny kmin, nasiona sezamu i wiele innych, których zastosowanie jest najróżniejsze.