Kuchnia japońska
Kuchnia japońska diametralnie różni się od tradycyjnej kuchni europejskiej. Która jest nam tak bardzo bliska. Głównymi zasadami, jakimi kierują się Japończycy w przyrządzaniu potraw to między innymi to, że wszelkie produkty muszą być świeże, nie mogą być ani długo przechowywane ani ponownie mrożone. Kolejną zasadą, jaka obowiązuje jest dbałość o smak przyrządzanej potrawy to znaczy, że przygotowując daną potrawę nie zmienia się jej smaku przy pomocy przypraw, lecz należy, lecz zachowuje się oryginalny aromat i smak. Podstawowymi produktami używanymi w kuchni japońskiej są przede wszystkim mięczaki, ryby skorupiaki, algi, wodorosty jak również soja, wszelkiego rodzaju warzywa, ryż a także mięsa wołowe i wieprzowe. Kuchnia japońska kojarzy się nam z przygotowywaniem potraw bezpośrednio na stole a przede wszystkim z jedzeniem przy użyciu pałeczek. Potrawy, które charakteryzują kuchnie japońska to zupy z wodorostów, pasta miso, galaretka, tofu, sashimi, czyli surowa ryba oraz popularne na całym świecie sushi, które przyrządza się z ryżu, octu, cukru, soli a następnie zawija się w płat ryby lub wodorosty i formuje się dowolne kształty. Japonia słynie również z wódki sporządzanej z ryżu, noszącą nazwę sake, jak również za sprawą kuchni japońskiej został rozpowszechniony na świat sposób smażenia ryb, który nosi nazwę tempera. Tempera polega na zanurzeniu części Ryby w cieście naleśnikowym a następnie zanurzeniu go we wrzącym oleju na kilka sekund, aby ciasto nie wsiąkło tłuszczu.