Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on sty 3, 2021 in Kulinaria | 0 comments

Kurczak po indonezyjsku, majstersztyk w kulinariach.

Dania z drobiu są zazwyczaj wyśmienite, można je przygotować jako duszone, smażone lub pieczone. Kurczak jest delikatnym mięsem, łagodnym w smaku i mało kalorycznym.

Potrawa, a wraz z nią oryginalne składniki.

Kurczaka po indonezyjsku, czyli jak sama nazwa wskazuje wymaga nietypowych, oryginalnych składników. Tu w potrawie nie może zabraknąć mleka kokosowego, trawy cytrynowej, niesolonych orzeszków, jasnego sosu sojowego, imbiru, chili, limonki, białego pieprzu, czy czosnku. Ta potrawa jest wykonana na piersi z kurczaka, która musi zostać przegryziona składnikami.
Kurczak po indonezyjsku to potrawa, która może być przygotowana na ostro i na łagodnie. Po przygotowaniu mięsa można je podawać z ryżem. Nie ma tu potrzeby dodawania warzyw, surówek, czy ogórków konserwowych, kiszonych. Wystarczy dodać sos i w nim maczać mięso, by danie nie było suche.

Wartości odżywcze potrawy.

Kurczak ten to potrawa, która może zawierać różne składniki. I ona może też różnić się smakiem. A dodać tu można, że każdy kto gotuje, ma inną rękę i potrawa inaczej będzie smakować.
W skład tego rodzaju potrawy może wchodzić dodatkowo olej sezamowy, cukinia i fasolka szparagowa. I tę potrawę można przyrządzić w naczyniu wok, gdzie zupełnie odda jej to zdrowy, świeży i łagodny smak oraz aromat.
Wartości odżywcze w potrawie kurczak po indonezyjsku na 1765 g to: B[g]- 123,4, W [g] – 258,8, T [g] – 32,6.
Oprócz kurczaka po indonezyjsku można jeszcze wyróżnić można kurczaka po tajsku, po indyjsku, po polsku i góralsku, po włosku, chińsku, koreańsku, seczuańsku oraz toskańsku.
Na zakończenie wypada stwierdzić, że kurczak to potrawa z dalekiego kraju, która znalazła swoje miejsce w polskich kulinariach. I drób jest znany na całym świecie, dlatego też w każdym kraju jest on przygotowywany na swój sposób. Jedynie składniki są nieco inne, gdyż w każdym regionie rosną inne przyprawy.