Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on maj 16, 2021 in Kulinaria | 0 comments

Najdroższe wino na świecie

Najdroższe wina na świece to trunki, przy tworzeniu których zadbano o wszelkie detale na każdym etapie ich produkcji. Cechują się wyrazistym smakiem o intensywnym aromacie i pięknej barwie. Stanowią rarytas dla koneserów i zdarza się, że kosztują tyle, ile dobry, luksusowy samochód. Jak smakują i co wpływa na ich wysoką cenę?

Wina z najwyższej półki

Domaine Georges & Christophe Roumier Musigny Grand Cru to wino produkowane we Francji, które cechuje się najbardziej skomplikowanym bukietem smakowym. Podobno już jeden łyk pozwala na delektowanie się smakiem malin, truskawek i przypraw, a ponadto do produkcji nie wykorzystuje się żadnych pestycydów. Jedna butelka wina kosztuje około 14 tysięcy dolarów. Henri Jayer Cros Parantoux to francuskie wino produkowane w regionie Vosne-Romanee charakteryzuje się wiśniowym aromatem i pikantnym posmakiem. Im dłużej dojrzewa, tym głębszy jest jego smak, a cena za butelkę waha się między 15 tysięcy dolarów a niemal 25 tysięcy dolarów. Jednym z najbardziej luksusowych win na świecie jest również niemiecki Egon Muller Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese, produkowany w regionie Mozela, który od dawna słynie z winiarskiej tradycji. Wino to kosztuje 15 tysięcy dolarów i produkowane jest w poszczególnych rocznikach, co wpływa na jego cenę. W smaku można wyczuć nuty miodu i marcepanu, a także aromat egzotycznych owoców.

Najdroższe wina na świecie

Domaine Leroy Musigny Grand Cru to wino, którego butelkę sprzedano w cenie 97 tysięcy dolarów. Tańsze butelki francuskiego trunku osiągają cenę 16 tysięcy dolarów. Owoce do wina pochodzą z biodynamicznych upraw, a produkcja pochłania wyłącznie naturalne źródła energii i naturalne drożdże. Koneserzy zachwycają się jego delikatną konsystencją i intensywnym smakiem czerwonych owoców. Domaine de la Romanee-Conti Romanee-Conti Grand Cru to obecnie najdroższe wino na świecie, produkowane we Francji z całych kiści winogron Pinot Noir bez pozbywania się szypułek. Jego ekskluzywność wynika nie tylko z doskonałego smaku, ale również faktu, że co roku produkuje się tylko od 5 do 10 tysięcy butelek tego trunku. Czuć w nim owoce leśne, miętę i kwiaty, a koszt jednej butelki to mniej więcej 20 tysięcy dolarów.