Kuchnia krakowska
Obecnie na polskim rynku możemy spotkać wiele książek o tematyce kulinarnej, są to książki o kuchniach japońskich, indyjskich, włoskich a także książki, w których zebrane są przepisy z różnych regionów Polski. Na szczególną uwagę zasługuje kuchnia krakowska inaczej zwana galicyjską. Kuchnia krakowska została stworzona na ziemiach zaboru austriackiego w prowincji Galicja. Kuchnia krakowska inaczej galicyjska w swoich przepisach kulinarnych łączy wiele elementów z kuchni czeskiej, węgierskie, żydowskiej niemieckiej oraz austriackiej. Jednak najbardziej intensywny wpływ na kuchnie Krakowa miała kuchnia wiedeńska. Właśnie kuchni wiedeńskiej możemy zawdzięczać jajka po wiedeńsku, wiedeński sznycel i jakże smaczny salceson z wieprzowego mięsa. Do specjałów, którymi może się poszczycić Kraków są między innymi flaczki, kaczka po krakowsku oraz bardzo duży wybór wędlin. Specjałem kuchni krakowskiej jest też barszcz biały i kapusta krakowska. Z Krakowem wiążą się również słodkie wypieki, wśród których jest bardzo znany tort piszinger oraz tort Sachera. Bardzo znane są również tradycje piekarskie z Krakowa, gdzie wypieka się bajgle, obwarzanki czy sztangielki, których podstawową przyprawą jest kminek.