Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on sty 29, 2014 in Kulinaria | 0 comments

Kuchnia amerykańska

Ameryka to kraj, który charakteryzuje się różnorodnością kulturową. Kuchnia amerykańska została ukształtowana pod wpływem emigrantów przybyłych z Chin i Europy, plemion indiańskich oraz niewolników afrykańskich. Podstawą kuchni amerykańskiej były dania kaloryczne jak również ciężkostrawne. Jednak z czasem kuchnia amerykańska zaczęła czerpać przepisy z całego kraju, włączając je do swojego menu. Posiłki w Ameryce spożywane są o trzech porach i są to śniadanie, lunch spożywane w porze obiadu oraz kolacja, którą jada się wieczorem a ma ona charakter obiadu i jest bardzo obfita.28 Specjałami, jakie zostały rozpowszechnione na cały świat od amerykanów są przede wszystkim fast foody oraz potrawy grillowanie. Pośród popularnych potraw i przekąsek możemy wymienić takie jak: hot dog, hamburger, cheeseburger, jambalaya. Naleśniki z syropem klonowym. Natomiast napoje, które rozpowszechniła Ameryka to przede wszystkim coca cola i pepsi cola. W kuchni amerykańskiej ważna rolę odgrywają również ciasta oraz babeczki. Popularne ciasta to: brownies, apple pie oraz muffiny czyli proste w przygotowaniu babeczki z różnym nadzieniem.