Kuchnia hiszpańska
Hiszpania to kraj, który charakteryzuje się najróżniejszymi smakami, regionalnymi daniami oraz najróżniejszymi przyprawami. Potrawy te są inne w każdym regionie Hiszpanii, można to rozpoznać po nazwach dań. Dania, bowiem mają w swoich nazwach miejscowości skąd dany smakołyk pochodzi. Można podawać wiele przykładów między innymi paella valenciana, crema catalana i wiele innych. Głównymi składnikami, jakie wykorzystywane są w kuchni hiszpańskiej to papryka, pomidory, czosnek, oliwa oraz chleb. Każda z tych przypraw nadaje daniu inny smak i kolor jak na przykład papryka, której kolor nadaje daniom wszelkie odcienie czerwieni natomiast czosnek charakterystyczny smak i aromat. Chleb natomiast to podstawowy dodatek wielu typowych dań. Pośród charakterystycznych dań hiszpańskich możemy wyróżnić takie jak paella, która jest mieszanką mięsa drobiowego, warzyw ryżu oraz przypraw. Innym popularnym daniem jest gazpacho, czyli chłodnik. Natomiast popularnymi ciastami, jakie są wypiekane w Hiszpanii to churros oraz owoce podawane z różnymi kremami lub sosami.