Kawa i jej sekrety
Kawa jest niezastąpionym elementem w każdej kuchni. Jednak nie każdy wie skąd pochodzi i jak wygląda roślina, z której pochodzi aromatyczna roślina, która pachnie jaśminem. Na początku kawa w Europie była traktowana jako rarytas. Dopiero w roku 1647 została otworzona pierwsza kawiarnia, w której zaczęto podawać kawę, jednak na ten przywilej mogła sobie pozwolić tylko szlachta i ludzie bogaci. W następnych latach kawa rozpowszechniła się jako napój w innych krajach europejskich. W Polsce piecie kawy zostało rozpowszechnione za sprawą króla Augusta II Mocnego i Augusta III. Pierwsza kawiarnia powstała na dworze owych królów na początku XVIII wieku. W tamtym okresie najpopularniejszym sposobem podawania kawy była kawa ze śmietanką. Nasiona kawy, które są owocami drzewa kawowego powstają z białych kwiatów, które następnie zamieniają się po kilkunastu miesiącach dojrzewania w czerwone owoce, które posiadają w sobie 2 ziarenka. Następnie kawa poddawana jest procesowi suszenia. Po wysuszeniu ziaren kawa jest selekcjonowana na lepsze i gorsze ziarna. Kawa wysuszona jest gotowa na eksport.