Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on sty 29, 2014 in Kulinaria | 0 comments

Kuchnia chińska

Pod nazwą kuchnia chińskiej kryją się potrawy osób zamieszkujących Chiny oraz kraje południowej i wschodniej części Azji.5 Chiny nie mają ujednoliconych potraw, każdy region ma swoje specjały, dzieje się to za sprawą różnych przypraw, składników oraz sposobu, w jaki jest dana potrawa przyrządzana. Dlatego tez możemy wyróżnić następujące rodzaje kuchni chińskiej: humańska, w której dania są pikantne, kantońska gdzie głównym składnikiem potraw jest ryż z warzywami przyrządzany na szybko w woku, szanghajska kuchnia, która jest popularna za sprawą ryb i owoców morza, kantońska, w której podstawowe składniki to makaron i dania przygotowywane na parze oraz kilka innych odmian kuchni chińskiej, które posiadają specyficzne cechy. Potrawy w kuchni chińskiej mogą zachwycić swoim wyglądem nie jednego turystę odwiedzającego ten kraj, zarazem potrawy te są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Kuchnia chińska wykorzystuje wyszukane składniki takie jak korzeń lotosu, wino ryżowe, czarne suszone grzyby. Dania, które są charakterystyczne dla Chin to sajgonki, smażony ryż, zupa bambusowa, zupa ze ślimaków abalone.