Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on sty 29, 2014 in Kulinaria | 0 comments

Kuchnia rosyjska

Kuchnia rosyjska to połączenie tradycji kulinarnych wielu państw, miedzy innymi Polski, Francji, Włoch i Niemiec.24 Rosja to kraj, który słynie z kawioru, który jest głównym przedmiotem handlu. Możemy wyróżnić dwa rodzaje kawioru jeden to kawior czerwony z łososia oraz kawior czarny z bieługi. Podstawa kuchni rosyjskiej są ryby miedzy innymi łososie, dorsze oraz mięsa zwłaszcza dziczyzna, kaczki, sarny, zające, kuropatwy. Kuchnia rosyjska słynie również zdań bezmięsnych, wśród których możemy wymienić chociażby pierogi zwane tam pielmieni, uszka, bliny to znaczy placki przyrządzane z mai gryczanej. Kuchnia rosyjska nie obejdzie się bez warzyw kiszonych, wśród nich prym wiedzie kapusta oraz ogórki, ale Rosjanie kiszą również marchewki i pomidory. Tradycyjnymi zupami, jakie przyrządzają Rosjanie są: barszcz oraz solanka. Kuchnia rosyjska to również desery takie jak kisiele, musy, galaretki. Z kuchni rosyjskie do kuchni całego świata przeszły takie potrawy jak na przykład: zupa z raków, kulebiak, chrust a w szczególności boeuf strogonow, czyli bigos.