Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on sty 23, 2021 in Kulinaria | 0 comments

Tradycyjna kuchnia meksykańska

Dania kuchni meksykańskiej cieszą się w Polsce dużą popularnością. Ostre przyprawy, potrawy mączne i pyszne, aromatyczne mięsa to z pewnością cechy charakterystyczne kuchni Meksyku. Przedstawiamy kilka wyjątkowych dań, których trzeba spróbować podczas wizyty w tym słonecznym kraju!

Najpopularniejsze dania meksykańskie

Wśród wielu meksykańskich potraw jedną z najbardziej popularnych są tacos – niewielkie, przypieczone tortille w kształcie łódeczek wypełnione farszem z mięsa i warzyw oraz z dodatkiem pikantnych sosów. Dużą popularnością cieszą się także buritto czyli zawinięte, miękkie placki tortilli wypełnione głównie mięsem mielonym z sosem pomidorowym. Tego typu dania z łatwością przygotujemy również w domu: wystarczy jedynie dobry przepis na tortillę oraz ulubione dodatki i szczypta ostrych przypraw. Ważną potrawą jest quesadilla, nazywana często “meksykańską pizzą”. Są to placki kukurydzianej tortilli przekładane serem i wybranymi dodatkami (np. szynkami, kiełbasami, grzybami i warzywami). Tradycyjną przekąską są chrupiące trójkąciki tortilli czyli nachos podawane z pomidorową salsą. Do wielu potraw serwuje się również gęsty dip z awokado czyli słynne guacamole. Miłośnicy pierogów powinni skosztować meksykańską, nieco pikantną wersję pieczonych empanadas. Dużą popularnością cieszy się też enchilada – danie przypominające wytrawne, bardzo sycące naleśniki zapiekane z serem i chilli.

Kulinarne tradycje Meksyku

W kuchni meksykańskiej ważną rolę odgrywa mięso, przede wszystkim wieprzowe. W wielu miejscach serwowane są również owoce morza, w tym ryby i skorupiaki. Podstawą kuchni meksykańskiej jest mąka kukurydziana, która stosowana jest m.in. do wypiekania tortilli oraz innych rodzajów pieczywa. Meksykanie jedzą dużą ilość fasoli (uprawianych jest tu ok. 20 różnych gatunków fasoli) oraz wiele odmian ostrej papryki chilli. Chętnie spożywane są pomidory, awokado i bataty. Meksykanie uwielbiają spożywać do posiłku różne alkohole: dużą popularnością cieszą się piwa oraz drinki na bazie tequili.