Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on sty 29, 2014 in Kulinaria | 0 comments

Przyprawy w kuchni

W każdej kuchni świata używane są przyprawy, bez nich potrawy nie zyskałyby specjalnego, oryginalnego smaku i aromatu. Początek używania przypraw sięga średniowiecznej Europy, do której były importowane przyprawy z najróżniejszych krajów świata. Od tego momentu przyprawy stały się nie rozerwalne złączone z kuchniami świata. Głównym zadaniem przypraw jest ulepszenie smaku daje potrawy jak również nadanie mu specjalnego, charakterystycznego aromatu.1 Stosowane przyprawy mają wpływ nie tylko na nasze kubki smakowe, ale również na cały nasz organizm, ponieważ odpowiednio dobrane przyprawy wspomagają prace naszego układu trawiennego oraz całego organizmu. Jednak użyte w nie prawidłowy sposób mogą mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Dlatego używając przypraw należy używać ich w sposób rozważny. Przyprawy możemy podzielić na ziołowe, korzenne, warzywne i inne przyprawy. Do przypraw ziołowych zaliczymy: lawendę, lubczyk, macierzankę i inne, a do grupy przypraw korzennych należą: chili, tymianek, cynamon, kminek, kurkuma, każdy rodzaj pieprzu i inne. Natomiast w grupie przypraw warzywnych możemy wymienić między innymi: szczypiorek, czosnek, chrzan oraz inne przyprawy.