Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on maj 4, 2020 in Kulinaria | 0 comments

Ryby, czyli zdrowe i pyszne mięso.

Ryby posiadają mnóstwo właściwości, które pozytywnie wpływają na cały organizm człowieka. Są to między innymi wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 odpowiadające na przykład za prawidłowe widzenie, dobrą pamięć i zdrową skórę. Oprócz tego nie da się ukryć, że ryby są bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach a także makro i mikroelementów: jodu, selenu, potasu i cynku.

Jak przyrządzić potrawy rybne, aby były smaczne?

Niestety wiele osób rezygnuje z jedzenia tego typu mięsa przez intensywny zapach. Jednak istnieją sposoby na złagodzenie go na przykład poprzez marynowanie i dodawanie aromatycznych przypraw. Nie dość, że poprawią one walory wonne to dodatkowo nadadzą mięsu wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jakich dodatków można użyć? Mistrzowie kulinarni zwykle polecają zioła prowansalskie, mięte, melisę, bazylię, ostrą paprykę i dwa podstawowe składniki, czyli sól morską oraz pieprz.

Najlepszą rybą, którą dość łatwo można przygotować jest łosoś w aromatycznych ziołach.

Nawet amator, który do tej pory nie miał dużego doświadczenia w kuchni z łatwością poradzi sobie z ugotowaniem tej potrawy. Jednak to co jest najważniejsze to rodzaj mięsa a konkretnie powinno ono pochodzić od łososia dzikiego. Niestety w sklepach coraz częściej znajdziemy jedynie łososia norweskiego oraz bałtyckiego a te ryby są kiepskiej jakości a co gorsza zawierają znaczne ilości metali ciężkich, które mogą szkodzić naszemu zdrowiu. Dlatego warto zwracać uwagę na pochodzenie mięsa.

Ryba pieczona wraz z ziołami ma niepowtarzalny smak.

By zintensyfikować wrażenia podczas konsumowania potrawy warto wcześniej zawinąć łososia w folię razem z przyprawami i w ten sposób włożyć go do piekarnika. To spowoduje, że mięso jeszcze bardziej przesiąknie aromatycznymi dodatkami i będzie smaczniejsze. Do łososia najlepiej pasują przyprawy toskańskie a także masło i czosnek. Można dopełnić posiłek grzankami, które urozmaicą potrawę i spowodują, że będzie jeszcze bardziej sycąca.