Zdrowe słodycze – na co zwracać uwagę? Ekologiczne bezglutenowe słodycze
Świadomość ekologiczna Polaków systematycznie wzrasta. Ludzie zdają sobie sprawę, że wysoce przetworzona żywność, pełna niezdrowych, często szkodliwych sztucznych ulepszaczy negatywnie odbija się na zdrowiu i samopoczuciu. Coraz częściej w sklepach – zarówno w dużych supermarketach, mniejszych sklepach osiedlowych czy też wyspecjalizowanych sklepach online można znaleźć, oprócz pochodzącej z certyfikowanych upraw żywności, również ekologiczne słodycze. W przypadku tego typu produktów szczególną uwagę należy zwracać na to, czy wśród składu znajdziemy olej palmowy. Jego produkcja jest tania, zatem jest głównym tłuszczem używanym przy wytwarzaniu słodyczy. Niestety, często wiąże się z niekontrolowaną wycinką drzew, co prowadzi do ogromnej degradacji środowiska. Trzeba zatem wybierać towary, które – jeśli zawierają olej palmowy – to tylko ten pochodzący z ekologicznych upraw.
Kolejnym składnikiem, który powinien nas zainteresować jest kakao. Najzdrowsze, które warto wybierać, jest to wytworzone z naturalnych nasion kakaowca, bogatych w żelazo, potas i magnez. Na rynku znaleźć można zdrowe produkty, zarówno z upraw bio, jak i te o niskim indeksie glikemicznym, bezglutenowe słodycze, czy też takie bez laktozy. Podstawą jest dokładne czytanie etykiet i składu.