Przepyszna sałatka z kiełków
Kiełki, jak sama nazwa wskazuje to rośliny w bardzo wczesnej fazie wzrostu. Są to po prostu nasiona, z których rozwija się młoda roślina. Moda na jedzenie kiełków przybyła do nas z Dalekiego Wschodu, gdzie są one ważną częścią codziennej diety.
Dlaczego warto jeść kiełki?
Pomijając aspekt trendu, kiełki to bardzo wartościowy dodatek do codziennej diety. Nasiona bowiem magazynują zapasy składników odżywczych, które są potrzebne do wzrostu roślin. Niestety nie są one w pełni trawione przez nasz organizm, a niektóre białka, tłuszcze i węglowodany są trudno przyswajalne przez nas.
W kiełkach natomiast uaktywniają się już enzymy, które odpowiadają za przetwarzanie białek, tłuszczów i węglowodanów, a dodatkowo także witamin i związków mineralnych. Dlatego są one łatwiejsze do przyswojenia dla naszego układu pokarmowego.
Sałatka z kiełków
Jak smacznie zjeść odżywcze kiełki? Najlepiej w sałatce, która dostarczy nam wiele innych składników mineralnych oraz zapewni energię na kolejną część dnia. Lekka, pożywna, dodająca energii i smaczna sałatka.
Składniki
- jeden długi ogórek,
- jeden pęczek rzodkiewki,
- dwie łodygi selera naciowego,
- cztery jajka,
- jedna cebula,
- puszka kukurydzy – najlepiej 200 gram po odsączeniu,
- dwie szklanki ulubionych kiełków,
- dwie-trzy łyżki majonezu,
- przyprawy – najlepiej sól i pieprz.
Przygotowanie sałatki z kiełkami
Gotujemy jajka na twardo. W tym czasie ogórka dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki. Rzodkiewkę myjemy, odcinamy ogonki i również kroimy w półplasterki. Umyte łodygi selera naciowego kroimy w cienkie paski.
Ugotowane jajka obieramy i kroimy w kostkę. Obraną cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Kukurydzę dokładnie odsączamy z zalewy.
Wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy majonez, kiełki, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
i sałatka idealna na śniadanie, czy na kolację jest gotowa.
Słowo na koniec
Przygotowując taką sałatkę możesz dokonać kilku modyfikacji. Przykładowo majonez możesz śmiało zastąpić jogurtem naturalnym, aby sałatka była lżejsza. Cebulę możesz zastąpić szczypiorkiem, dzięki czemu zyska ona wizualnie, a także będzie nieco łagodniejsza. Możesz również dodać na raz cebuli i szczypiorku.