Kuchnia meksykańska
Kuchnie świata różnią się od siebie pod wieloma względami między innymi pod względem używanych składników do przyrządzenia potraw oraz sposobu przygotowania danego dania. Spośród wielu potraw przyrządzanych na świecie na szczególną uwagę zasługują potrawy przyrządzane w meksyku. Kuchnia meksykańska to połączenie tradycji Indian oraz duży wpływ konkwistadorów hiszpańskich. Podstawą kuchni meksykańskiej są dania z kukurydzy, papryki słodkiej jak również papryki ostrej chili, którą dodaje się nawet do kawy, aby była pikantna. Potrawy kuchni meksykańskiej opierają się w dużym stopniu na masie kukurydzianej zwanej nixtamalera, którą otrzymuje się z kukurydzy. Specjałów, jakie oferuje nam kuchnia meksykańska jest wiele, jednak najbardziej charakterystycznym jest tortilla. Tortilla powstaje z masy lub mąki kukurydzianej, wody i soli. Po usmażeniu placki nadziewa się różnym farszem na przykład mięsnym lub mięsno – warzywnym. Inne bardzo znane dania kuchni meksykańskiej to między innymi: tacos, nacios, salsa, chili con, carne oraz burritos.