Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on Mar 10, 2021 in Kulinaria | 0 comments

Klasyczne danie kuchni węgierskiej

Klasyczne danie kuchni węgierskiej

Kuchnia węgierska jest niezwykle pyszna i aromatyczna i chociaż Węgrzy to nasz największy sprzymierzeniec, wciąż nie poznaliśmy lokalnych smaków do końca. Kojarzymy je przede wszystkim z pysznym, obfitym gulaszem, ogromną kolekcją rozmaitych win i właśnie z leczo – daniem pożywnym i prostym do wykonania. Choć leczo jest sztandarowym daniem kuchni węgierskiej, to jednak bardzo często przygotowujemy je także w Polsce. Możemy je zjeść w różnych wersjach i z wieloma dodatkami. Najczęściej zawiera dużo papryki, cukinię i dodatki mięsne. Bardzo popularne jest szczególnie leczo z kurczakiem i kiełbasą. Przyrządzimy je bez większego trudu i zjemy ze smakiem zarówno na obiad jak i na kolację. Ten ciepły posiłek rozgrzeje nasz organizm i dobrze go odżywi. Możemy go wzbogacić o różne smakowite dodatki takie jak ryż albo pyszne pieczywo z masłem. Leczo sprawdzi się idealnie jako pyszne danie dla całej rodziny.

Składniki

Do przyrządzenia leczo z kurczakiem i kiełbasą będziemy potrzebować 25 dag mięsa z udka kurczaka, 20 dag dobrej kiełbasy, cztery łyżki oleju, dwie kolorowe papryki, dużą cebulę, dwie cukinie, cztery ząbki czosnku, trzy liście laurowe, pięć ziaren ziela angielskiego, łyżkę słodkiej papryki, pół litra przecieru pomidorowego lub passaty, 200 ml wody oraz sól i pieprz do smaku.

Wykonanie

Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy połowę oleju, wrzucamy kurczaka i podsmażamy do zrumienienia. Przekładamy mięso na talerz. Kiełbasę kroimy w plastry a następnie również podsmażamy na tłuszczu. Gdy będzie zrumieniona, przekładamy na nasz talerz z mięsem.
Kroimy warzywa: cebulę w piórka, paprykę w kostkę, cukinię i czosnek w plastry. Na patelni rozgrzewamy pozostałą część oleju i podsmażamy warzywa. Po chwili dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, kurczaka i kiełbasę, przecier pomidorowy i wlewamy wodę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu przez około pół godziny. Leczo możemy podawać z ulubionym pieczywem albo z ryżem. Smacznego!