Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on sty 29, 2014 in Kulinaria | 0 comments

Sos czosnkowy

Sos czosnkowy jest bardzo popularnym ostatnimi czasy, dodatkiem do wielu potraw. Dokładnie podkreśla smak wielu potraw mięsnych takich jak kotlety schabowe, z serem i ananasem, kebab z mięsa jagnięcego, baraniego, z serem feta, pizze, kurczak z rożna oraz wiele innych kluczowych składników. Sos czosnkowy można zrobić domowymi sposobami na pewno wyjdzie lepszy niż te kupne. Do takiego sosu na pewno potrzebny jest majonez, który nadaje gęstości.18 Można do niego dodać odrobinę jogurtu naturalnego, aby nie był zbyt gęsty. Najczęściej do takiej mieszanki dorzuca się posiekane, a najlepiej jeszcze rozgniecione kawałeczki świeżego bądź mrożonego czosnku. Trzeba dokładnie wymieszać ten sos. Do smaku warto też dodać posiekany koperek albo mrożony- w zależności od tego, jak, kto woli. Często też dodaje się susz koperkowy (wersja na zimę). Przyprawia się go solą i pieprzem. Gdyby smak nie był zbyt „wyraźny” można dodać jeszcze kilka ziaren granulowanego czosnku. Taki sos powinien być już odpowiednio przyprawiony, nie jest on ani ostry ani delikatny, ale dokładnie podkreśla smak potraw.