Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on mar 23, 2021 in Kulinaria | 0 comments

Przekąski imprezowe na każdą okazję

Jednym z najbardziej przyjemnych momentów podczas towarzyskich spotkań jest możliwość skosztowania nowych potraw i przekąsek. Jedzenie smacznych, nietuzinkowych dań odpręża i wyzwala w nas pozytywne emocje. W naszym artykule przedstawiamy kilka inspiracji, jak przygotować pyszne przekąski na każdą okazję.

Zanim na stole pojawią się danie główne, zachwyć swoich gości niebanalnymi propozycjami kulinarnymi w postaci słodkich oraz słonych przekąsek. Pamiętaj, że sekret najlepszych zakąsek nie polega na zastosowaniu drogich, trudno dostępnych składników, lecz na podaniu w oryginalnej formie. Chodzi o element zaskoczenia i związane z nim przyjemne doznania wzrokowe.

Przekąski na słodko

Zachwyć swoich gości, przygotowując muffiny, klasyczny blok, słodkie bezy lub mini-pączki, z ozdobami w postaci ręcznie wykonanych, finezyjnych, czekoladowych wzorów. Hitem ostatnich lat stały się słodkie desery, wykonywane z gęstej śmietanki i musów owocowych, truskawkowych, poziomkowych, kiwi lub z pestek granatu.

Jeśli lubisz prostotę i cenisz kuchnię wege, postaw na świeże owoce lub warzywa: słodkie frytki z batatów bądź marchewki, koreczki z bananem i mozzarellą albo ciastka francuskie z morelą lub brzoskwinią. Potrzebujesz więcej słodkich inspiracji? Znajdziesz je w kolejnych artykułach www.zakumaj.pl, portalu dla osób kreatywnych, takich jak Ty.

Przekąski słone

Na imprezach wiele osób preferuje słone przekąski, dlatego zaskocz swoich gości, serwując im własnoręcznie zrobione ślimaczki z ciasta francuskiego, panierowaną ciecierzycę albo roladki z tortilli z szynką, serkiem śmietankowym oraz warzywami: papryką, sałatą lub szpinakiem.

Zamiast tradycyjnego półmiska wędlin postaw na stole krakersy lub macę z pastą quacamole lub hummusem, ziemniaczki typu Hasselback, ciasteczka francuskie z serem i czarnuszką. Ogromne wrażenie na Twoich gościach zrobią również własnoręcznie przygotowane mini-chlebki z ziołami i serem oraz faszerowane chudym mięsem pomidory lub papryki.