Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on Paź 19, 2020 in Kulinaria | 0 comments

Prosty i klasyczny deser

Prosty i klasyczny deser

Przygotowanie bezy wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Podkreśla się, że bezy często opadają i mogą się nie udać szczególnie osobom, które nie mają zbyt wielkiego doświadczenia w przygotowywaniu deserów.
Jednocześnie warto wiedzieć, że bezy są jednym z najchętniej przygotowywanych i najpopularniejszych deserów, często również składnikiem tortów. Do ich przyrządzenia nie potrzebujemy wcale jakichś wielkich umiejętności cukierniczych czy doświadczenia w pracy z wypiekami. Będziemy jednak potrzebować odrobiny cierpliwości i dobrych chęci.

Jak przyrządzić bezy

Do przygotowania bezy potrzebujemy 300 g białek, 300 g cukru, 3-4 łyżki soku z cytryny oraz 300 g cukru pudru. Jest to przepis klasyczny i najbardziej podstawowy.
Białka, które wykorzystamy, powinny mieć temperaturę pokojową. Możemy wyjąć je z lodówki nawet kilka godzin przed pieczeniem. Musimy również uważać aby w białkach nie było nawet najmniejszych ilości żółtek bo inaczej piana nie ubije się właściwie.

Białka wrzucamy do misy miksera. Ubijamy je do momentu aż osiągną sztywną konsystencję (ok. 2-3 minuty). Wówczas powoli dosypujemy (po kilka łyżek) 300 g cukru, cały czas ubijając. Ubijamy do momentu aż piana będzie sztywna i stabilna (ok. 10 minut). Wówczas dodajemy sok z cytryny.
Gdy wszystko odpowiednio wymieszamy, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powoli cukier puder.

Następnie gotową pianę przekładamy na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Przygotowujemy blaty bezowe: dwa po 26-30 cm lub trzy po 18-20 cm. Piekarnik nagrzewamy odpowiednio wcześniej a następnie suszymy przygotowane blaty bezowe w temperaturze 100 stopni Celsjusza.

To, jak długo będziemy suszyć bezy, zależy od tego, jakie bezy chcielibyśmy uzyskać: 2,5 godziny suszenia to czas odpowiedni, żeby bezy były chrupiące z zewnątrz a jednocześnie wilgotne w środku. Aby bezy były mocno wysuszone należy je suszyć w temperaturze 80-90 stopni przez kilka godzin (4-6).

Na koniec bezy studzimy w wyłączonym piekarniku i przy lekko uchylonych drzwiach dzięki czemu będą powoli stygły.
Bezy możemy również przełożyć bitą śmietaną, serkiem mascarpone lub przygotowanym wcześniej kremem.

Co warto wiedzieć o bezach

Jedną z najczęściej poruszanych kwestii jest to jak przechowywać bezę. Bezy możemy przygotować dzień wcześniej i trzymać w piekarniku do następnego dnia.
Musimy pamiętać, że bezy absorbują wilgoć z powietrza dlatego upieczone bezy powinniśmy zapakować do szczelnego woreczka lub pojemniczka i przechowywać właśnie w taki sposób.