Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on sty 29, 2014 in Kulinaria | 0 comments

Pomidorowe pasje

Każdy z nas ma jakieś tajemnice dotyczące pomidorów.23 Chodzi oczywiście o wspaniałe i oryginalne przysmaki takie jak sosy, że świeżych pomidorów przyprawione bazylią, zupy pomidorowe z przetartych pomidorów, pasty, czy nawet zapiekane pomidory z farszem sałatkowo-mięsnym. Jest bardzo dużo przepisów, gdzie pomidory grają główną rolę. Ciężko jest sobie wyobrazić pizze bez sosu pomidorowego, czy pomidorów z serem i pieczarkami. Najczęściej urozmaicanym warzywem i przetwarzanym kulinarnie jest przede wszystkim pomidor. To właśnie z niego robi się sosy do pizzy, pulpetów, czy bardzo lubiany przez wszystkich ketchup. Pomidory, to przede wszystkim warzywa imprezowe. Zawsze na wszystkich imprezach, grillach kroi się pomidory w plastry lub miesza w formie sałatki z ogórkiem, sałatą, cebulą, oliwkami i serem typu feta. Te niezwykle smaczne warzywa doskonale nadają się na wiosenne kanapki, ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Pomidory są smaczne nawet w formie pierwotnej jako uzupełnienie diety. Najsmaczniejsze są oczywiście pomidory sercówki- malinowe.