Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on Sty 29, 2014 in Kulinaria | 0 comments

Kuchnia staropolska

Potrawy przyrządzane w kuchni polskiej mają głęboko ukorzenione tradycje.4 Na podstawie pamiętników i kronik możemy powiedzieć jak się odżywiali nasi przodkowie, co było głównym składnikiem przygotowywanych potraw, czego najwięcej używały polskie gospodynie w trakcie przyrządzania posiłków. Na podstawie właśnie tych zapisków możemy powiedzieć, że nasi przodkowie jadali posiłki obfite i ciężkie, ponieważ wychodzono z założenia, że trzeba dużo zjeść, aby mieć więcej siły do pracy. Kuchnia staropolska obfitowała w posiłki tłuste, które następnie były popijane miodem, gorzałką lub winem. Jednak mimo tylu negatywnych cech przepisy z kuchni staropolskiej przetrwały do dnia dzisiejszego i cieszą się dużą popularnością. Przepisy staropolskie zostały jednak zmodyfikowane, aby posiłki przygotowywane według starych receptur były lżejsze i zdrowsze. Pośród wielu dań kuchni staropolskiej możemy wyróżnić takie jak kołduny litewskie, gramatyka, czyli biermuszka, kapuśniak staropolski, chłodnik litewski, zupa piwna ze śmietana i twarogiem, staropolskie zrazy, pieczeń huzarska, befsztyk z polędwicy, prosię nadziewane z rożna oraz wiele innych ciekawych potraw.