Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on sty 29, 2014 in Kulinaria | 0 comments

Kuchnia francuska

Kuchnia francuska wyróżnia się elegancją potraw oraz finezją ich smaku. Każda osoba, która chociaż raz spróbowała potraw francuskich zapamiętuje ja bardzo długo. Kuchnia we Francji kojarzy każdemu ze ślimakami, winem, serami, ale przede wszystkim z żabimi udkami. Jednak w rzeczywistości owa kuchnia charakteryzuje się poszukiwaniem nowych smaków, potraw, technik ich przyrządzania. Wszelkie produkty używane do przyrządzenia posiłków musza być jak najlepszej jakości oraz świeżości. Potrawy przyrządzane są z najróżniejszych produktów, które można kupić na małych targach lub w sklepikach.8 Francuska kuchnia to przede wszystkim wysokiej jakości sery, których odmian jest prawie siedemset. Możemy wyróżnić wśród nich sery pleśniowe, świeże, dojrzewające, kozie i krowie oraz twarde i miękkie. Do sera głównie podaje się wino, które j jest kolejnym elementem charakteryzującym Francje. Kuchnia francuska jest popularna za sprawa pasztetów przyrządzanych z gęsich wątróbek tak zwanych foie gras, ale również z innych potraw chociażby z rabatuj, która jest przyrządzana z wielu warzyw. Francja to nie tylko wytrawne potrawy, ale również sławne na cały świat wyśmienite wypieki. Można, chociaż tutaj wymienić słynne kasztany oraz tort malakoff.