Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on sty 29, 2014 in Kulinaria | 0 comments

Dania świąteczne

Dania świąteczne, to nie tylko wspaniały karp, barszcz czerwony z uszkami, czy w niektórych regionach zupa grzybowa.29 Święta, to wspaniały i bogaty czas nie tylko pod względem prezentów pod choinką. Urozmaicony został przede wszystkim stół, który aż ugina się od ciężaru potraw. Tradycja głosi, że na stole wigilijnym powinno znajdować się dwanaście potraw. Dania wigilijne muszą być postne, dlatego przewaga takich potraw jak pierogi z kapustą i grzybami, śledzie w oleju, ryba po grecku, sałatki warzywne, sałatki z łososiem, ryby w occie, paszteciki na ciepło z farszem grzybowym, które zajada się do barszczu czerwonego. Jest bardzo dużo przepisów na takie świąteczne dania. Każdy dom na pewno, inaczej spędza święta, dania mogą się trochę różnić od siebie. W kujawskich regionach popularny jest groch z kapustą, który smakuje wspaniale, w innych podaje się zupę rybną. Wigilia, to wyjątkowy czas nie tylko na wspaniałe postne potrawy, ale przede wszystkim na miłość i radość wspólnie spędzonych chwil.