Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on sierpień 9, 2021 in Kulinaria | 0 comments

Chleb, który zrobisz sam

Chleb, który zrobisz sam

Dla wielu osób śniadanie bez spożycia kanapki ze świeżego chleba nie ma prawa istnieć. Coraz więcej osób też decyduje się na wypiekanie go we własnym piecu, bo dzięki temu ma się go tyle, ile potrzeba, nic się nie marnuje. Domowy biały chleb na zakwasie nie jest trudny w przygotowaniu, a sprawdzi się idealnie na śniadanie, przyciągając do stołu swoim aromatycznym zapachem.

Chleb nasz powszedni

Dom bez chleba zdaje się nie być domem. Chleb jest podstawą diety i choć można spożywać go mniej, to jednak od czasu do czasu każdy pozwala sobie choćby na jedną kromkę.

Obecnie można w piekarniach znaleźć wiele chlebów: żytnie, razowe, pszenno-żytnie, jednak wciąż najczęstszym wyborem jest biały chleb. Jeżeli nie chce się wcześniej wstawać, by jechać po świeży bochenek, taki chleb można przygotować w domu na własnym zakwasie i cieszyć się zapachem i ciepłem prawdziwego chleba. Sprawdzi się idealnie na śniadanie posmarowany dżemem, miodem czy na wytrawnie – z plastrami żółtego sera i wędliną.

Składniki:

– 1 kg mąki pszennej
– 750 ml ciepłej wody
– 3 łyżeczki soli
– 3 łyżki zakwasu na chleb

Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać w misce robota kuchennego do całkowitego połączenia się.
Ciasto przełożyć do prostokątnej formy, na przykład o wymiarach 14×30 centymetrów.
Przykryć od góry folią i zostawić na całą noc. Rano wierzch posypać mąką i lekko posmarować mlekiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza – funkcja góra-dół – przez jedną godzinę.

Jeżeli nie ma się zakwasu, można go także przygotować. Potrzebne do tego będą: mąka żytnia i letnia woda w odpowiedniej proporcji 100 g mąki i 150 ml wody. Miesza się to ze sobą i pozostawia w ciepłym miejscu na 12 godzin. Po tym czasie miesza i ponownie zostawia na 12 godzin. Po tym czasie „dokarmia” – dodaje 50 g mąki i 70 ml letniej wody. Proces ten powtarza się przez około cztery dni z zachowaniem dwunastu godzin na wymieszanie – wtedy też można wąchać zakwas, jeżeli czuć kwaskowatość, znaczy, że zakwas pracuje i proces przebiega prawidłowo.