3 proste triki na utrzymanie porządku w kuchni
Kuchnia to pomieszczenie, które powinno być przede wszystkim funkcjonalne: w końcu znajduje się w nim wiele drobnych przedmiotów i artykułów spożywczych, które należy utrzymać w czystości. Przedstawiamy trzy proste triki, które pomogą utrzymać porządek w tym pomieszczeniu!
1. Przechowywanie przypraw i produktów sypkich.
Przyprawy, produkty sypkie oraz makarony najlepiej przechowywać w szczelnych, szklanych pojemnikach. Pozwala to nie tylko na zachowanie ich świeżości oraz zabezpieczenie przed szkodnikami, ale również zapobiega rozsypywaniu się ich po szafkach i półkach. Kuchenny świat oferuje wiele przydatnych pojemników i akcesoriów kuchennych, które umożliwią przechowywanie wszelkich produktów spożywczych.
2. Przechowywanie naczyń
Często także w szafkach z naczyniami szybko robi się bałagan. Najlepiej zaopatrzyć się w zestaw garnków, które można układać pionowo, jeden na drugim. Dodatkowo warto zakupić specjalny stojak do pokrywek, który możemy ustawić poziomo na półce lub w szafce lub zawiesić go na wewnętrznych drzwiczkach.
3. Porządek w szufladach
Szuflady są uwielbiane przez wiele osób: w końcu z łatwością można w nich utrzymać czystość oraz przechowywać niewielkie akcesoria kuchenne, takie jak wyciskarki do cytrusów, tarki, skrobaczki czy specjalne łyżki do makaronów i chochle. Aby utrzymać w nich porządek warto zaopatrzyć się w specjalne organizery, dzięki którym z łatwością będziemy mogli wyjąć wszystkie akcesoria i dokładnie umyć szuflady.