Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on maj 13, 2019 in Kulinaria | 0 comments

3 proste triki na utrzymanie porządku w kuchni

Kuchnia to pomieszczenie, które powinno być przede wszystkim funkcjonalne: w końcu znajduje się w nim wiele drobnych przedmiotów i artykułów spożywczych, które należy utrzymać w czystości. Przedstawiamy trzy proste triki, które pomogą utrzymać porządek w tym pomieszczeniu!

1. Przechowywanie przypraw i produktów sypkich.

Przyprawy, produkty sypkie oraz makarony najlepiej przechowywać w szczelnych, szklanych pojemnikach. Pozwala to nie tylko na zachowanie ich świeżości oraz zabezpieczenie przed szkodnikami, ale również zapobiega rozsypywaniu się ich po szafkach i półkach. Kuchenny świat oferuje wiele przydatnych pojemników i akcesoriów kuchennych, które umożliwią przechowywanie wszelkich produktów spożywczych.

2. Przechowywanie naczyń

Często także w szafkach z naczyniami szybko robi się bałagan. Najlepiej zaopatrzyć się w zestaw garnków, które można układać pionowo, jeden na drugim. Dodatkowo warto zakupić specjalny stojak do pokrywek, który możemy ustawić poziomo na półce lub w szafce lub zawiesić go na wewnętrznych drzwiczkach.

3. Porządek w szufladach

Szuflady są uwielbiane przez wiele osób: w końcu z łatwością można w nich utrzymać czystość oraz przechowywać niewielkie akcesoria kuchenne, takie jak wyciskarki do cytrusów, tarki, skrobaczki czy specjalne łyżki do makaronów i chochle. Aby utrzymać w nich porządek warto zaopatrzyć się w specjalne organizery, dzięki którym z łatwością będziemy mogli wyjąć wszystkie akcesoria i dokładnie umyć szuflady.